Site Loader

Vymalovat byt vlastními silami považuje většina Čechů za ctižádostivý úkon. Na tuto proceduru si troufne sedm mužů z deseti a přibližně čtyři z nich považují tuto činnost za své hobby. Možná máme ještě v genech zakódovaný přístup z doby socialistické tvořivosti, kdy bylo malování v rodinném kruhu naprosto běžnou zvyklostí.
malíř u stěny

Správná technika

Malování válečkem je nesmírně snadné, ovšem někdy vyžaduje určitý grif. Mistři svého oboru s ním dokážou doslova kouzlit, jedním z těch „divů“ je zvláštní povrch pomerančové kůže, který vyniká svou plasticitou a naprostou homogenitou povrchu. Hodí se jak pro klasické materiály štukových stěn, tak i pro sádrokarton.
Někteří odborníci radí amatérům využít na přechody stěn a stropů nebo místa poblíž zásuvek a vypínačů plochý štětec, ale brzy zjistíte, že správně namočený váleček zmůže to samé, navíc tu pak nejsou patrné tahy štětce.
čáry štětců

Nepodceňujte výpočet

Na každé malířské barvě je uvedena přibližná spotřeba a výdrž na určitou plochu. Jedná se ovšem o průměrnou hodnotu pro středně savé materiály. Čím je povrch více hladký, tím je spotřeba menší, v zásadě tedy platí, že pro sádrokarton vystačíme přibližně s o 15 procent menším množstvím barvy než u vápenitých hrubých omítek.  Před nákupem také nezapomínejte celkovou plochu vynásobit dvěma – zpravidla se provádí dva nátěry.

Jakou barvu vybrat

Nejobtížnějším krokem není samotný proces výmalby, úklid a přípravná fáze, nýbrž volba, jaký barevný odstín vlastně vybrat. Opravdu těžké dilema hraničící až s partnerským kompromisem, abychom se v bytě cítili příjemně a nezavdali příčinu ke zbytečným hádkám.
Současným trendem je opět bílá, která místnosti opticky zvětší a hodí se prakticky ke každému nábytku. Velmi jemný nádech teplých barev od červené až po hráškově zelenou se hodí spíše do kuchyně a jídelního koutu, chladné počínaje modrou a konče fialovou naopak do ložnic a pracovních prostor.